„Půda živí nás všechny. Na ekologické hospodaření je dobré přecházet postupně,“ říká farmářka
Publikováno: 12. 5. 2025 Doba čtení: 3 minuty Sdílet: Sdílet článek„Když vidím ta pole z okna, láká mě hodně věcí,“ říká mi Helena. Sedíme vedle sebe v autobuse cestou z našeho kurzu pro zemědělce. Za oknem ubíhají pole probouzející se do jarních paprsků. Místy bych ani neřekla, že jsme v Praze. Právě uzavíráme čtvrtý vzdělávací kurz v tomto roce. Zemědělci a zájemci o zemědělské poradenství tu mají příležitost potkat se s odborníky z praxe a pod jejich vedením si sestavit vlastní faremní plán.
„Měla jsem možná dost romantickou představu,“ svěřuje se mi Helena se svými úmysly. Mladá nadšenkyně do agroekologie původně vystudovala sociologii ve Španělsku. Teď se vzdělává a navštěvuje různé typy farem. Na jedné takové by chtěla začít hospodařit. „Čím víc do toho pronikám, tím jsem skeptičtější a je mi jasné, že sama to určitě nezvládnu.“ Mluvíme spolu o možnostech vlastních projektů v krajině, jaké to je být v tomto oboru úplný nováček.
Týdenní vzdělávání absolvovala stejně jako čtyři desítky dalších lidí. Jsou to buď nadšenci jako ona, kteří v oboru teprve začínají, nebo zkušení zemědělci či poradci, kteří se mezi projekty a dotacemi pohybují dlouhá léta. Tak je tomu v případě Hany, která se svým manželem hospodaří na 170 hektarech nedaleko Nových Dvorů.
Pro své děti chci zdravé potraviny
„Máme dvě děti. Ráda bych, aby jedly zdravé potraviny a vyrůstaly ve zdravém prostředí,“ vypráví Hana o přechodu z konvenčního způsobu zemědělství.
„Chemie a vstupy cizích látek do porostů nám vadí. Má to vliv i na okolí – když použijeme přípravek na jednoho škůdce, ovlivní to i dalšího živočicha. Důsledky jsou až nedomyslitelné a může se to cyklit,“ zdůrazňuje Hana a zmiňuje i to, že způsob hospodaření se odráží také v kvalitě našich potravin.
Hledáme, proč to jde
„Snažíme se spíš hledat cesty, kudy to půjde, než proč to nejde,“ usmívá se Hana a dodává, že je podle ní důležité nepřecházet z konvenčního do ekologického zemědělství najednou, ale pracovat postupně.
Chceme zdravou a úrodnou krajinu
„Měli jsme pocit, že by si česká zemědělská krajina zasloužila větší pozornost. Chceme, aby se lidé zajímali o to, co se děje v jejich okolí, aby věděli, v jaké krajině se pohybují a co od ní můžou očekávat,“ říká Klára, projektová koordinátorka zemědělských kurzů. „Naším cílem je pestrá, úrodná a zdravá krajina.“
V rámci týdenních kurzů se věnujeme jak teoretickým informacím, tak praktickým ukázkám. Zabýváme se mapovými podklady, zkoušíme si aplikace z geoportálu Sowac-gis a práci s i LPIS. Účastníci pozitivně hodnotí možnost diskuze v rámci malých týmů, kdy se bavíme o konkrétních případech a způsobech řešení.
Na podzim organizujeme ještě dva kurzy – v Jihočeském a Jihomoravském kraji v termínu 6. - 10. října a 3. - 7. listopadu. Účast na nich je zdarma. Přihlašovat se můžete prostřednictvím tohoto odkazu.
Kurzy jsou připravovány ve spolupráci s partnerskými organizacemi Vše pro půdu a NUIK v rámci projektu „Síť poradenství pro udržitelné zemědělství s nižší uhlíkovou stopou na území ČR“ , který je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.